Subsídios para a Qualificação Teológica da Lumen Gentium - Kloppenburg, Boaventura (Revista Eclesiástica Brasileira, 1965)
Na 80a Congregação Geral, dia 15-9-1964, quando se iniciavam os trabalhos da III Sessão do XXI Concílio Ecumênico, o Cardeal Tisserant, como Presidente do Conselho de Presidência do Concílio e em nome dos demais membros do mesmo Conselho, fêz a seguinte declaração: “Praeterea expedit in memoriam revocare, hoc Concilium Oecumenicum, ut Summus Pontifex loannes XXIII iterum iterumque asseveravit, nullo modo ad nova doctrinae capita statuenda spectare; sed proprium eius finem hunc esse, ut navitas pastoralis Ecclesiae incrementum capiat, eademque actuosior et fructuosior evadat in dioecesibus, in paroeciis et in Missionum regionibus universis, itemque apud omnes religiosas famílias laicorumque hominum ordines”...